Min vattenprofil är följande (Svartbjörnsbyn – Boden):
Calcium (Ca) 17 ppm
Magnesium (Mg): 4 ppm
Sodium (Na): 7,5 ppm
Sulfate (SO4): 8 ppm
Chloride (Cl): 4,4 ppm
Bicarbonate (HCO3): 79 ppm
Dessa vattenprofiler använder jag vid mina bryggningar:
Några av dessa vattenprofiler har jag använt i mina bryggningar. Andra vattenprofiler har jag bara lagt ut för kommande bryggningar och för att andra ska kunna ta del av dom. Det är ibland lite svårt att komma över vattenprofiler nämligen.
Belgisk Saison/Övrig belgisk öl (profil jag skapat själv):
Calcium (Ca) 55,4 ppm
Magnesium (Mg): 15,5 ppm
Sodium (Na): 34,5 ppm
Sulfate (SO4): 77,7 ppm
Chloride (Cl): 38,7 ppm
Bicarbonate (HCO3): 110,3 ppm
Amerikansk Pale Ale/IPA:
Calcium (Ca) 250 ppm
Magnesium (Mg): 18 ppm
Sodium (Na): 25 ppm
Sulfate (SO4): 300 ppm
Chloride (Cl): 55 ppm
Bicarbonate (HCO3): 45 ppm
London, England (Stout, Porter, Brown Ale, Engelsk Pale Ale/IPA):
Calcium (Ca) 52 ppm
Magnesium (Mg): 16 ppm
Sodium (Na): 99 ppm
Sulfate (SO4): 77 ppm
Chloride (Cl): 60 ppm
Bicarbonate (HCO3): 156 ppm
Dublin, Irland (Dry stout, Porter, Irländsk Red Ale):
Calcium (Ca) 120 ppm
Magnesium (Mg): 4 ppm
Sodium (Na): 12 ppm
Sulfate (SO4): 54 ppm
Chloride (Cl): 19 ppm
Bicarbonate (HCO3): 280 ppm
Belgisk öl (Chimay vattenprofil):
Calcium (Ca) 70 ppm
Magnesium (Mg): 7 ppm
Sodium (Na): 7 ppm
Sulfate (SO4): 21 ppm
Chloride (Cl): 21 ppm
Bicarbonate (HCO3): 216 ppm
Pilsen, Tjeckien(Tjeckisk pilsner):
Calcium (Ca) 7 ppm
Magnesium (Mg): 2 ppm
Sodium (Na): 2 ppm
Sulfate (SO4): 5 ppm
Chloride (Cl): 5 ppm
Bicarbonate (HCO3): 15 ppm
Hur justerar du vattenprofilen så den passar resp. öltyp?
Har du någon labutrustning så du kan mäta/räkna ut ppm för resp. komponent?