- Engångsgrillar: Kom ihåg att engångsgrillar blir väldigt varma under, så sätt dom på ett säkert ställe. Absolut bästa stället är ju att sätta dom direkt på marken. Absolut inte på något plastbord eller annat.
- Engångsgrillar är en stor brandfara om man lämnar dom obevakade stående på något som är gjort av trä eller annat som kan börja brinna.!!!
- Grilla bara helt upptinade livsmedel. Grillytan förbättras om råvaran får ligga framme en stund i rumstemperatur. Kanske 30 minuter till en timme innan grillning.
- Grillgallret skall vara ordentligt uppvärmt när du lägger på maten. Pensla det varma grillgallret sparsamt med olja först. Eller pensla råvaran lite lätt med olja innan grillningen.
- Stick absolut INTE i köttet under grillningen, eftersom köttsaften lätt rinner ut och ger ett torrt kött. använd istället grilltång eller grillspade (alltså inte grillgaffel) Portionsbitar skall bara vändas en gång. Pensla den nästan klara biten med lite marinad/grillolja och vänd.
- Efter grillningen bör större köttbitar svepas in i folie och vila i 5-10 minuter innan den skärs upp. Efterstekningen ger en mörare och saftigare köttbit.
- Gör alltid rent grillgallret!!!!! Lavastenarna däremot behöver inte rengöras, de tillför med tiden smakämnen.
- Bacon piffar upp grillkorven. Att linda bacon runt korven och grilla den är ett klassiskt svenskt grillknep som
förtjänar att återupplivas. Avnjut i korvbröd med lite bostongurka. - Fastnar maten på gallret? Hamburgare, färsspett och en del grönsaker fastnar lätt i gallret när du grillar. För att undvika detta så kan du olja in gallret innan du sätter igång. Häll lite matolja på hushållspapper och stryk ut över gallret, men se till att ta bort gallret från glöden innan, annars får du det hett om fingrarna. Låter det krångligt kan du alltid pensla lite olja direkt på det du ska grilla. Ett annat bra tips är att smörja in det kalla grillgallret med citron.
- Citronen motverkar faktiskt att kött och grönsaker fastnar.
- Enkelt med spett. När man grillar till både vuxna och barn så kan det vara smart att bjuda på grillspett. Gör spett med Hot Dogs, köttbullar, tomat och majskolv till barnen. Till de vuxna gör du spett med lite mer smak som t ex Thai Style-marinerad fläskfilé, rödlök, champinjoner och röd paprika.
- Potatis i glöden. Baka lök och potatis direkt i glöden. När grillkolen har fått rätt glöd så lägg ner hela bakpotatisar och hela gula lökar eller rödlök i glöden. Täck med glöd och sen är det bara att grilla tills löken och potatisen är riktigt mjuk. Lök tar 20 till 30 minuter och potatis tar 40 till 60 minuter att bli klar.
- Gör din egen kebab. Krydda kött- eller lammfärs med orientaliska kryddor; t ex vitlök, spiskummin, färsk mynta, bladpersilja, salt och peppar. Arbeta ihop och rulla ut till järpar. Trä upp på grillspett och grilla dem runtom, sammanlagt 6-8 minuter. Tänk på att olja in gallret innan så fastnar inte kebaben.
- Supergod efterrätt på grillen. Det är superenkelt och jättegott att grilla frukt och bär i foliepaket. Lägg t ex lite skivad rabarber, vit choklad och råsocker på ett folieark. Pressa lite lime över, gör ett paket och grilla i 10-15 minuter. Om du sätter gallret högst upp så kan du lägga på paketen redan när huvudrätten är klar så kan desserten grillas långsamt på svag värme.
-
Arkiv
- november 2018
- juni 2017
- januari 2017
- september 2016
- maj 2016
- september 2015
- juni 2015
- april 2015
- januari 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- maj 2014
- april 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augusti 2013
- augusti 2011
- mars 2011
- februari 2011
- december 2010
- november 2010
- oktober 2010
- september 2010
- augusti 2010
- december 2009
- november 2009
- oktober 2009
- september 2009
- augusti 2009
- juni 2009
- maj 2009
- april 2009
- september 2007
- augusti 2007
- juni 2007
- mars 2007
- februari 2007
- december 2006
- november 2006
- oktober 2006
- september 2006
- juni 2006
- april 2006
- februari 2006
- januari 2006
- december 2005
- november 2005
-
Meta