Historik

Portvin har ändå produceras sen 1600-talet, och mot slutet av 1600-talet tog det större kraft och fler å fler producenter började poppa upp på marknaden. Och sedan 1756 så tvingades Portugals myndigheter att införa ett kontrollorgan som satte stränga regler som kontrollerade och bestämde gränser för dom områden som fick producera portvin. Reglerna som sattes gäller till större delen idag också.

Portvin är också ett väldigt väl förfalskat vin runt om i världen och det produceras flitigt i Sydafrika och Australien.

Europa är det inte tillåtet att kalla ett starkvin för portvin som inte är buteljerat i områdena i Portugal. För att garantera att portvinet verkligen kommer från Portugal, och uppfyller alla de stränga kraven har Portvinsinstitutet utfärdat en speciell segillremsa. Denna remsa klistras på buteljens hals, över korken, och därefter sätts en hätta av aluminium eller plast över utanpå.

För att bäst förklara vad just portvin är så kan man säga att vinet oftas är en blandning av viner från olika vingårdar. Dessa gårdar ligger längs med bergssidorna uppåt längs floden Douro, och var och en av de 85 000 vingårdarna kontrolleras enligt en åttagradig kvalitétsskala. Denna beaktar gårdens läge, höjd, jordtyp, markens lutning, druvsorter, odlingsstandard, vinstockarn avkastning och ålder. Så allt är väldigt strängt kontrollerat för att hålla portvinets standard i världsklass. Även de billigaste och enklaste sorterna av Portvin håller väldigt hög kvalité.

LITE OM TILLVERKNING
Druvorna som används till att tillverka portvin skördas på sensommaren. På en del smågårdar som hållar man på gamla traditioner och trampar fortfarande skörden med bara fötterna i öppna stenkar. Men den största delen av skörden pressas maskinellt och jäses i slutna betongtankar. Då man kommit till det ögonblicket då ungefär hälften av druvsockret jäst till alkohol dras det halvfärdiga vinet över i fat som är till en fjärdedel fyllda med brandy. Jäsningen slutar då omedelbart.

Vinet behåller då mycket av druvan, sötma och har en alkoholhalt på ca 19-21%. Därefter lagras vinet på stora ekfat, och inom två år efter skörden så avsmakas vinet och det avgörs då hur det ska bli behandlat, och vilket sorts portvin det ska bli.
Tänk vilket härligt jobb, att vara ”Avsmakare” av skördens portvin. Roligt till och börja med i alla fall 🙂

SERVERGING
”Portvin är så jobbigt, för det måste dekanteras”, (dvs. hällas från buteljen för att få bort det grymliga på botten) är något man kan höra i samband med denna dryck. Men det är faktiskt bara två, tre slags portvin man behöver göra det med. Det är framför allt Vintagevinet, Single Quinta vintage och Late bottled vintage som skall genomgå dekanteringsprocessen.

Portvin ska serveras helst vid en 18-19 grader, då framträder aromerna allra bäst och sötman känns len och mjuk. Tawny och en del andra portviner kan med serveras med fördel lite svalare. För att portvin ska komma till sin rätt så ska det självklart serveras i ett portvinsglas. Glaset ska då rymma ca 20cl och bör inte fyllas mer än till hälften.
Glaset ska helst vara av tulpan form. I Portugal så finns det självklart ett speciellt framtaget portvinsglas som har en snedskuren kant för att näsan ska få plats, och alla aromer ska fylla varenda smaklök å omfamna våra lukt och smaksinnen 🙂

Länkar:
http://www.infoportwine.com/

Bilder och delar av texten kommr från infoportwine.com

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.