Grappa tillverkades ursprungligen i staden Bassano del Grappa, en stad med runt 40 000 invånare. Staden låg i norra Italien i regionen Veneto. Det är från denna stad som Grappa har fått sitt namn ursprungligen.
Ordet grappa kommer från latinets ”grappus”, som betyder druva.
Grappa är ett destillat och var ursprungligen ett sätt att ta till vara på spill från vinproduktionen. Grappa, som betyder ungefär druvstjälk, var från början en fattigmans dryck med låg kvalitet.
Drycken tillverkades i begynnelsen av biprodukterna från den italienska vinframställningen. Där användes allt som fanns kvar, druvskal, druvstjälkar och druvkärnor.
Kunskapen att destillera spreds redan på 1200-talet i de italienska klostrena. Destillaten användes i medicinskt syfte och kallades livets vatten då de starka dropparna troddes kunna väcka döda till liv och till och med bota alkoholism. Först senare blev destillatet populärt som dryck och i landets norra regioner, där vintrarna var kärva, fick grappan sitt genombrott som kunde stänga ute kylan. Grappan förblev en fattigmansdryck för arbetare och bönder ända fram till 1960-talet.
Idag är grappa italiens mest kända destillerade dryck. I vackra flaskor med snirkliga etiketter stoltserar idag närmast alla vinproducenter i Italien med sina egna grappor.
TILLVERKNING
Grappa är ett druvdestillat som tillverkas av pressresterna i vintillverkningen. Pressresterna (vinaccia, eller på svenska drav), bestående av druvskal, kärnor och stjälkar, uppgår till ca 60% av råvaran när druvsaften tagits bort för vinproduktion. Ordet grappa kommer från latinets grappus, som betyder druva. Vinaccen jäses i ca 3 veckor och sedan påbörjas destilleringen. Grappa är ett varunamn som endast får användas på produkter producerade i Italien. Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs. I Spanien kallas den aguardiente de orujo, i Frankrike marc och i Tyskland tresterbrand.
Enligt EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i vinregioner som Friuli, Veneto och Piemonte. Dagens Grappa består av ca 40-50 % alkohol.
Grappans karaktäristiska smak och kvalitet beror på vilket slags vin som tillverkats, vilken druvsort som används, hur hårt druvresterna pressas och om grappan fatlagras. Vanligtvis så är Grappan kraftig och torr i smaken.
Den vanligaste grappan är enkel, kolonndestillerad sprit men många vinfirmor gör även prestigegrappa – den kan till exempel vara gjord av en enda druvsort eller vingårdsbetecknad. Sådan grappa framställs hantverksmässigt i små enkelpannor och buteljeras ofta i spektakulära flaskor. Några producenter lagrar sin grappa på ekfat eller smaksätter den med olika örter och frukter. Ibland kan en producent tillsätta ett sockerlag för att få en sötare smak. En Grappa med sötare smak är väldigt populär på den amerikanska marknaden.
Marc
Marc är Frankrikes motsvarighet till italiensk grappa och tillhör de så kallade pressrestdestillaten, som görs av druvskal och kärnor som blivit över vid vintillverkningen. Marc liknar grappa, men är oftast robustare i smaken och dessutom nästan alltid fatlagrad.
I Frankrike spelar marc inte samma kommersiella roll som grappa i Italien. Marc är fortfarande mer eller mindre hantverksmässigt framställd och har ofta en oljig, jordig smak.
De flesta vinområden i Frankrike producerar marc, och både tillverkning och namn är reglerade i lag. Mest kända är marc de Bourgogne, och marc de Champagne vilken räknas som den främsta. Anledningen är att druvorna vid champagneframställning pressas mycket lätt, så klasarna är fortfarande nästan hela. Det gör att det finns mycket druvaromer kvar i pressresterna och dessa ger marcen karaktär.
Precis som i Italien gör man vingårdsbetecknad marc, till exempel marc de Chambertin eller marc de Montrachet från de berömda vingårdarna i Bourgogne.
En marc som lagrats på ekfat i minst tre år betecknas vieux marc. Efter sex års fatlagring får den heta très vieux marc.
HISTORIA
Vid 1900-talets början fanns omkr 200.000 destillerier, medan det i dag endast finns ca125 kvar, varav ca 30 tillverkare står för 80% av produktionen. Grappa svarar för ca 40% av spritkonsumtionen i Italien och årsvolymen är ca 40 milj. flaskor, varav ca 10% exporteras, framför allt till Tyskland, Österrike och Schweiz.
Grappans smakkarraktär förändrades under 1960-talet, detta tack vare en stor insatts från en kvinna – Giannola Nonino. Hennes destilleri Nonino, som ligger i Percoto i Italien, har tillverkat Grappa sedan 1897.
I början av 1970-talet började hon göra Grappa från en enda druva, till skillnad från det vanliga Mélange, som tillverkas av druvrester. Hennes mål var att tillverka en dryck av hög kvalité så hon kunde konkurera mot de stora rivalerna ”Eau-de-vie” i Frankrike. Det var tungt och hon kämpade i motvind. Hon sålde väldigt lite av hennes första årgång från 1973.
Hon försökte göra ett kvalitet dricka, en rival de stora eau-de-vie av Frankrike. Det var i motvind. Hon började att erbjuda sin Grappa gratis till journalister, krögare och begärde att hennes Grappa skulle serveras på kommersiella middagar hos regeringen. Hon serverade och hällde själv upp sin Grappa på middagar samtidigt som hon berättade historien om drycken. Detta visade sig vara ett lyckat sätt att göra reklam för sitt destilleri och drycken Grappan, för sakta men säkert så byggde hon upp ett positivt rykte.
Noninos destilleris första Grappa var tillverkad av en enda druva, Picolit druvan. Idag används över ett dussin olika druvsorten för ”Single grape Grappa”. Singel grape Grappa kallas ”Monovitigno Grappa, en term som Ms Nonino myntat själv.
År 1984 fick Nonino destilleriet regeringens godkännande och dem började producera en Grappa av hög kvalité som tillverkas av hela frukten. De kommande år producerades även drycker med bland annat körsbär, päron, aprikos, persika och hallon.
Nonino ansvarar också för det snygga glasflaksor som Grappan idag säljs i. En dramatisk förändring från de flaskor som förr liknade läkemedelsflaskor.
Grappans popularitet har nu spridits över hela världen och är en av Italiens mest kända drycker. Grappan produceras nu över hela världen, ända från Oregon till Sydafrika. De olika tillverkningsorterna använder inhemska druvor från sina regioner. Staden Oregon i USA använder exempelvis Pinot Noir druvan som skapar en unik och läcker smakvariant på det Italienska temat.
KÖPA GRAPPA
Grappa kommer i en massa olika varianter och kvalitéer där smaken avgörs av vilken druvsort som används och om det är mer än en sorts druva som den är gjord av.
Grappa finns att hitta överallt i Sverige, både på Systembolaget och på restauranger och barer.
Vanligtvis så ser man Grappan i hyllor på Systembolaget och på hyllor bakom bardisken på restauranger och barer. Men Grappa förvaras bäst på svala och mörka platser. Om man förvarar Grappan utom räckhåll från ljus och värme så kan man lagra den i flera år. Men ju längre man lagrar den ju mer försvinner doften.
DRICKA GRAPPA
Traditionellt så servers Grappan kyld i små glas efter måltiden, detta på grund av att italienarna anser att Grappan påskyndar matsmältningen. Det korrekta sättet att avnjuta ett glas Grappa är att försiktigt snurra runt Grappan i glaset, sedan föra glaset till näsa innan du provsmakar den i små klunkar. I italien så blandas Grappa med en espresso för att göra en s.k. ”Café corretto”, en populär efterrätts dryck.
Om du aldrig smakat Grappa så har du något underbart framför dig 🙂 Grappa är en eldig men välsmakande dryck, perfekt för en kall vinternatt.
KVALITÉT/KLASSIFICERING:
Den första upplevelsen kanske en snäll lite parfymerad dryck, eller något som för tankarna till ladugård. Skillnaden är himmelsvid. Grappa har förvandlats från något som betraktats som dåligt flygbränsle till att bli innefolkets favoritdryck, serverad i designade flaskor till priser som kan mätas med cognac. De bästa druvsorterna destilleras 2 gånger, (doppia rettificata), för att ytterligare förfina kvaliteten. Drycken skall avnjutas ur ”riktiga” grappaglas och inte cognacskupor.
Tre saker är avgörande för grappans kvalitet är:
- marken där druvorna växt.
- vädret.
- människan (kanske den viktigaste), man måste göra grappa med hjärtat och passion.
De vita druvsorterna Chardonnay, Moscato, Prosecco och Verduzzo, samt de röda Cabernet Sauvignon och Merlot är den vanligaste råvaran. För att druvsorten skall få nämnas på etiketten måste minst 85% av råvaran komma från den angivna druvsorten. Grappa Monovitigno – en grappa framställd av en enda druvsort. Av 100 kg vinaccia utvinnes 2-3 liter högklassig grappa.
Den vita grappan, lagrad i behållare av glas eller stål är den vanligaste. Den gulaktiga varianten, har fått färgen från lagring på ekfat har oftast en något rundare smak.
KLASSIFICERING AV GRAPPA:
Grappan klassificeras olika beroende på typ och ursprung.
Regionerna Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli, Lombardiet, Piemonte och Barolo är alla godkända av EU som definerade ursprung för grappa.
Vidare klassas grappan beroende på sin ålder. De klassificeringar som finns är:
- Giovane för ung grappa
- Aromatica för ung grappa gjord av druvskal från aromatiska druvor såsom Muscat, Traminer och Vespaiolo.
Vidare finns två olika klassificeringar för lagrad grappa:
- Vecchia eller Invecchiata är benämningen på grappa som är lagrad på ekfat i minst 12 månader.
- Stravechia eller Riserva betyder att grappan är lagrad minst 18 månader på ekfat.
Slutligen finns även:
- Aromatizzata som används för smaksatt grappa. Örter, kryddor eller andra växter har då macererat i den färdiga grappan på samma sätt som vi i Sverige kryddar snapsen.
- Affinata = förfinad grappa, lagrad 6 månader på ekfat eller det dubbla i annat kärl.
- Riserva = 18 månaders fatlagring.
- Uva = grappakvalitet från destillerade druvskal eller hel druva.
Min personliga favorit Grappa är:
Märke: Masi Grappa Mezzanella – di Recioto Amarone
Varunr: 347
Länk: http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=347
Alkoholprocent: 50%
Volym: 500 ml
Färg: Mörkt gyllengul
Användning: Passar perfekt som en digestif eller som en avec
Serveras i: Cognac glas eller i ett traditionellt Grappa glas
Åk och köp din flaska med Grappa på en gång 🙂