Lagrningsetiketter

Det är inte obligatoriskt att ange årgång på Calvadosetiketten, men många använder någon av följande termer, egentligen är dessa lite missvisande då det bara visar vad Calvadosen MINST måste vara lagrad, och på vilket sätt.

Minst 2 års lagring = Fine, Trois étoiles, Trois pommes, Originel
Minst 3 års lagring = Vieux, Réserve
Minst 4 års lagring = V.O, Vieille Réserve, V.S.O.P
Minst 6 års lagring = Extra, X.O, Napoléon, Hors d’Age, Age Inconnu

Sen finns det vissa årgångar av Calvados där tillverkningen har varit exceptionellt lyckad, och då görs Calvadosen enbart av äpplen skördat det året. Och då får Calvadosen en års klassifiering, som exempelvis ”1973”.

Sen kan Calvados även vara en ”Blended” Calvados. Dock används inte benämningen ”Blended” utan det står istället en årsbeteckning på flaskan, som exempelvis ”25 ANS”, vilket innebär att Calvadosen är en blandning av olika lagrade Calvadoser där den absolut Yngsta Calvadosen är då Minst 25 år. Oftast är merparten av Calvadosen äldre än så. Detta för att Calvadosen med benämningen ”25 ANS” ska smaka så lika som möjligt varje år den görs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.