50. Bellclean Wee Heavy

Detta är en öltyp jag aldrig bryggt tidigare. Hela bryggdagen var kaos. Mäskningen gick sisådär. Vörtkoket ville inte starta. Jag bryggde utomhus så jag bestämde för att flytta vörtpannan till spisen inomhus. Den gick inte igång där heller. Jag delade på vörten mellan stora vörtpannan till en mindre. Lämnade spisen i 2 minuter, kom tillbaka när lilla pannan kokade över och spillde vört över hela spisen och köket.

Tillslut fick jag lite rörelse på toppen av vörten och graderna låg på 101 grader, så jag lät det vara i 90 min. 

Ölen då, ja den blev fruktansvärt god. Bland mina top 5 av bästa bryggder 🙂 Skönt att den blev bra efter min värsta bryggdag någonsin.


Etikett ritad av Mia Jonsson

Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
4,5 kg Pale ale malt (67,2 %)
0,5 kg Extra Light Dry Extract (7,5 %)
0,4 kg Caramel Malt 120L (6 %)
0,3 kg Dark Munich malt (6 %)
0,3 kg Special B malt (4,5 %)
0,3 kg Wheat malt (4,5 %)
0,2 kg Smoked malt (3 %)
0,1 kg Roasted Barley (1,5 %)

Jästsort: Wyeast Labs #1728 – Scottish Ale

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East kent golding

Humlechemat: 
40 g East Kent Goldings @ 60 min boil
20 g East Kent Goldings @ 30 min boil

Vattenjustering: London, England

Beräknad IBU landar på ca: 31
Beräknad ABV: 8,8 %
Beräknad EBC: 51,5

Förkultur: 
Förkultur lagd med 1,5 L och magnetomrörare

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 90 min
75 C i 10 min

Vörtkok: 90 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört

Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 19-21 grader.

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 73
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 4 veckors jäsning och kolsyrejäsas inkl mogna i ca 6 veckor.

Det här inlägget postades i Blogg, Ölbryggning, Ölrecept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.