49. Summer French Saison

Detta är min Sasion öl som jag nu bytt ut jästen och ändrat lite i humleschemat. Nya jästen gör ölen mer krispig och torr med lite mildare jästsmak i bakgrunden. Förbannat god öl detta också.

 

Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsner malt (57,7 %)
1 kg Vete malt (19,2 %)
0,6 kg Vienna malt (11,5 %)
0,3 kg Flaked Oats (Havregryn (5,8 %)
0,3 kg Strösocker (5,8 %)

Jästsort: Wyeast Labs #3711 – French Saison

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East kent golding
Saaz

Övriga ingredienser:
15 g Coriander seed Boil @ 5 min
15 g Bitter orange peel Boil @ 5 min

Humlechemat: 
30 g Styrian Goldings @ 60 min boil
20 g Styrian Goldings @ 30 min boil
15 g Saaz Steep/Whirlpool 15 min boil

Vattenjustering: Belgisk saison

Beräknad IBU landar på ca: 28
Beräknad ABV: 6,3 %
Beräknad EBC: 7,4

Förkultur: 
Förkultur lagd med 1 L och magnetomrörare

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
66 C i 60 min
75 C i 10 min

Vörtkok: 90 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 21-23 grader.

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 65,4
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 3 veckors jäsning och kolsyrejäsas inkl mogna i ca 6 veckor.

Det här inlägget postades i Blogg, Ölbryggning, Ölrecept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.