Ett försök att brygga en belgisk Wit. Det slutade med att detta nog är min absolut bästa öl jag bryggt. Denna bryggning så hamnade ölen på flaska vilket är optimalt för denna öltyp. Den mår bättre på flaska än på ölfat.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
2,3 kg Pilsner malt (45,9 %)
2,0 kg Vete malt (39,9 %)
0,3 kg Flaked Oats (Havregryn (6,2 %)
0,2 kg Munich Malt (4 %)
Jästsort: White Labs WLP400 – Belgian Wit Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
East kent golding
Saaz
Övriga ingredienser:
0,2 kg Rice Hulls (4 %)
15 g Coriander seed Boil @ 5 min
20 g Bitter orange peel Boil @ 5 min
Humlechemat:
25 g East Kent Goldings @ 60 min boil
10 g Saaz @ 5 min boil
Vattenjustering: Belgisk saison
Beräknad IBU landar på ca: 16
Beräknad ABV: 5,8 %
Beräknad EBC: 7,4
Förkultur:
Förkultur lagd med 1,2 L och magnetomrörare
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
66 C i 90 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 21-23 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 74,2
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 3 veckors jäsning och kolsyrejäsas inkl mogna i ca 6 veckor.