Ombryggning av min lyckade Belgiska Dubbel. Denna gång ökar jag på lite av mängden russin. Riktigt bra öl. Om denna är bättre än första är det delade meningar om. Det vi alla är överens om är att båda ölen är riktigt jävla bra 🙂
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4 kg Pilsner malt (66,7 %)
0,5 kg Cara ruby (8,3 %)
0,5 kg Special B malt (8,3 %)
0,3 kg Wheat malt (5 %)
Jästsort: White Labs WLP530 – Abbey Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Styrian Goldings
Saaz
Övriga ingredienser:
0,5 kg Kandi sirap (8,3 %) Boil @ 15 min
0,2 kg Kandisocker (3,3 %) Boil @ 15 min
120 g Russin Boil @ 15 min
Humlechemat:
15 g Perle @ 60 min boil
30 g Tettnang @ 15 min boil
Vattenjustering: Belgisk saison
Beräknad IBU landar på ca: 20,5
Beräknad ABV: 8,1 %
Beräknad EBC: 62,8
Förkultur:
Förkultur lagd med 1,1 L och magnetomrörare
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 90 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 21-23 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 81
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 3 veckors jäsning och kolsyrejäsas inkl mogna i ca 8 veckor minst.