Mitt försök till en Breakfast stout med laktos, krossade chokladbönor och färskbryggt kaffe. En av mina absolut godaste öl hittills. Brygg denna omgående 🙂
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4 kg Maris Otter, Pale malt (56,3 %)
0,5 kg Caramel 120L (7 %)
0,5 kg Flaked Oats (Havregryn) (7 %)
0,4 kg Light Chocolate Malt (5,6 %)
0,4 kg Rostat korn (När 20 min av mäsk återstår) (5,6 %)
0,2 kg Amber malt (2,8 %)
0,2 kg Café malt (2,8 %)
0,4 kg Amber Dry Extrakt DME (5,6 %)
Jästsort: California Ale V – White Labs WLP051
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Columbus
East Kent Goldings
Övriga ingredienser:
0,1 L Färskbryggt kaffe Boil 5 min
0,1 L Färskbryggt kaffe Secondary 7 days
0,5 kg Laktos Boil @ 5 min
2 st vaniljstänger in secondary 7 days
50 g Cacao Nibs Boil @ 15 min
Humlechemat:
25 g Columbus @ 60 min boil
20 g Columbus @ 30 min boil
30 g East Kent Goldings @ 1 min boil
Vattenjustering: London, England
Beräknad IBU landar på ca: 62
Beräknad ABV: 8 %
Beräknad EBC: 106,3
Förkultur:
Förkultur lagd med 1,7 L och magnetomrörare
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört
Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 19-21 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 70,2
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på flaska efter 3 veckors jäsning. Flaskjäsning inklusive mognad tar ca 8 veckor.