Detta var mitt sommar experiment år 2017. Att brygga en saison med syrénblommor i. Den blev faktiskt riktigt jävla god. Så detta recept kan jag rekommendera.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsner (61,2 %)
1 kg Vete Malt (20,4 %)
0,6 kg Vienna malt (12,2 %)
0,3 kg Strösocker (6,1%)
Jästsort: White Labs WLP566 – Belgian Saison II
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Styrian Goldings
Övriga ingredienser:
Syrénblommor (plockad på gården)
Humlechemat:
30 g Styrian Goldings @ 45 min boil
10 g Styrian Goldings @ 20 min boil
10 g Saaz @ 20 min boil
10 g Styrian Goldings Steep/Whirlpool @ 15min boil
10 g Saaz Steep/Whirlpool @ 15min boil
Vattenjustering: Belgisk saison
Beräknad IBU landar på ca: 25,8
Beräknad ABV: 6,5 %
Beräknad EBC: 8
Förkultur:
Förkultur lagd med 1L och magnetomrörare
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 60 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 21-24 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 74,3
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.