Ett försök att brygga en American Pale Ale. Ölen blev OK, men jag blev inte riktigt nöjd. Inget fel på receptet bara min hantering vid kolsyrningen på fat.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4 kg Pale malt (81,6 %)
0,4 kg Munich Malt (8,2 %)
0,5 kg Flaked Oats (Havregryn) (10,2 %)
Jästsort: White Labs WLP001 – California Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Calypso
Amarillo
Columbus
Centennial
Humlechemat:
20 g Calypso @ 15 min boil
20 g Calypso @ 10 min boil
30 g Calypso @ 15 min Steep/Whirlpool
30 g Amarillo @ 15 min Steep/Whirlpool
37 g Columbus @ 15 min Steep/Whirlpool
100 g Centennial @ 15 min Steep/Whirlpool
17 g Calypso DryHop 5 days
46 g Centennial DryHop 5 days
Vattenjustering: American PaleAle
Beräknad IBU landar på ca: 30,4
Beräknad ABV: 6,4 %
Beräknad EBC: 8,8
Förkultur:
Förkultur lagd med 1L och magnetomrörare
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,8 L vatten/Kg Malt
66 C i 60 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
Jäst mellan 19-21 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 81,8
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.