Detta är mitt försök att för första gången skapa en Belgisk Blonde öl. Resultatet blev väldigt bra. En torr och krispig öl med tydlig humlesmak utan att det drar iväg. Väldigt god med ett enkelt recept.
Mängd: 20 Liter
Bryggdag: 2017-02-01
OG: 1.056
FG: 1.008
Receptet ser ut som följande:
4,3 kg Pilsner malt (82,8%)
0,2 kg Vete malt (3,8%)
0,2 kg Aromatic Munich Malt 20L (3,8%)
0,5 kg Strösocker (9,6%)
Jästsort: 1 st WhiteLabs WLP550 – Belgian Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Tettnang
Perle
Styrian Goldings
Hallertauer Mittelfrueh
Humlechemat:
15 g Perle @ 60 min boil
5 g Hallertauer Mittelfrueh @ 30 min boil
10 g Styrian Goldings @ 30 min boil
10 g Tettnang @ 10 min boil
Vattenjustering:
Belgisk Saison/Övrig belgisk öl
Beräknad IBU landar på ca: 21,1
Uppmätt ABV: 6,3 %
Beräknad EBC: 9,5
Förkultur: 1 L (med magnetomrörare)
Mäskning (Flödeslakning):
3 L vatten/Kg Malt
66 C i 90 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört
Jäsningstemperatur: 21 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 66 (väldigt lågt, aldrig haft så lågt)
Jästnäring
Fattappning: 3 veckor senare