Receptet kommer från Omnipollos egna bok ”Brygg Öl” och är deras recept på Omnipollo Leon. Detta är mitt första försök att göra en belgisk öl. Mitt förra försökt misslyckades då jag fick en kraftig infektion i min jästunna då. Så jag räknar detta som mitt första försök. Stora skillnaden mot Omnipollos öl och recept är att jag använder en helt annan jäststam, detta medför en stor skillnad på smaken så klart.
Detta är helt klart min absolut bästa bryggning hittills. Det är också min första ”Wife-approved” öl 🙂 Min fru gillade denna öl starkt. Vilket enligt mig är ett riktigt bra betyg.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4,8 kg Pale ale malt (82,8%)
0,7 kg Munich Malt (12,1 %)
0,3 kg Cara-Pils (5,2%)
Jästsort: White Labs WLP550 – Belgian Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Amarillo
Simcoe
Humlechemat: (60 g humle)
20 g Simcoe @ 60 min boil
20 g Simcoe @ 0 min boil
20 g Amarillo @ 0 min boil
20 g Simcoe @ DryHop 5 dagar
20 g Amarillo @ DryHop 5 dagar
Vattenjustering:
N/A
Beräknad IBU landar på ca: 30,6
Beräknad ABV: 6,3 %
Beräknad EBC: 13,8
Förkultur:
Ingen förkultur. Med DENNA jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
66 C i 75 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
19-20 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.