Detta är ett recept där jag försöker göra en klon på Oppigårds Amarillo. Resultatet blev faktiskt riktigt bra. Rekommenderar detta recept.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
3,9 kg Pilsner mal (74,3%)
0,8 kg Vetemalt (15,2%)
0,3 kg Crystal Malt 80L (5,7%)
0,2 kg Crystal Malt 120L (7,1%)
0,05 kg Chocolate Malt (1%)
Jästsort: White Labs WLP001 – California Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Amarillo
Humlechemat: (60 g humle)
20 g Amarillo @ 30 min boil
40 g Amarillo @ 15 min boil
20 g Amarillo @ 5 min boil
20 g Amarillo @ 0 min boil
20 g Amarillo DryHop 5 dagar
Vattenjustering:
N/A
Beräknad IBU landar på ca: 46
Beräknad ABV: 5,4 %
Beräknad EBC: 30,6
Förkultur:
Ingen förkultur. Med DENNA jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,6 L vatten/Kg Malt
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.