Detta är en Imperial Stout öl jag bryggde förra året som nu fått en lite receptändring. Denna gång ska jag testa köra med lite Belgiska influenser. Belgisk jäst, bara belgiska maltsorter. Jag tar även bort vaniljstängerna denna gång.
Mängd: 20 Liter
Bryggdag: 2016-09-10
Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt (61,5%)
0,4 kg Havregry (6,2%)
0,3 kg Chocolad Malt (4,6%)
0,5 kg Special B (7,7%)
0,3 kg Aroma Malt (4,6%)
0,3 kg Rostat korn (4,6%)
0,2 kg Malt extrakt Amber (3.1%)
0,5 kg Candi Suger (7,7%)
0,4 kg Ekflis
Jästsort: 2 st WhiteLabs WLP530 – Abbey Ale
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Columbus
East Kent Goldings
Humlechemat:
10 g Columbus @ 60 min boil
30 g Columbus @ 30 min boil
20 g East Kent Goldings @ 5 min boil
Vattenjustering:
London – England
Beräknad IBU landar på ca: 54,2
Beräknad ABV: 8,6 %
Beräknad EBC: 119,5
Förkultur: N/A
Mäskning (Flödeslakning):
2,6 L vatten/Kg Malt
66 C i 90 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
20 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 73,8
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Flasktappning: Ölen ska tappas på flaska efter 4 veckors jäsning.