Detta är mitt första försök på att göra en Granskottsöl. Eftersom att jag detta år fokuserar helt och hållet på Belgiska öltyper så föll valet självklart på en Saison med granskott i.
Jag har skummat runt på nätet efter ett bra recept men bestämde mig för att göra ett recept själv av de olika kunskaperna jag fått från nätet. Jag skulle rekommendera att kanske minska granskotten från 300 gram till 200 gram istället. På 300 gram blir det en ganska överhängande granskottssmak. Dock inget negativt, men den skulle kännas mer balanserad ölen med en aning mindre granskottsmak i.
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
2 kg Pale malt (44,4 %)
0,5 kg Vetemalt (11,1 %)
1,5 kg Vienna Malt (33,3%)
0,5 kg Ljust Kandisocker
0,3 kg Granskott (Plockat själv och varit infrysta i en vecka innan bryggning)
Jästsort: White Labs WLP566 – Belgian Saison II
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Styrian Goldings
Simcoe
Humlechemat:
15 g Styrian Goldings @ 20 min boil
15 g Saaz @ 20 min boil
20 g Simcoe @ 10 min boil
300 g Granskott @ 5 min boil
Vattenjustering: (Eget skapad som ej finns på hemsidan)
Beräknad IBU landar på ca: 27
Beräknad ABV: 6,4 %
Beräknad EBC: 9
Förkultur:
Ingen förkultur. Med denna jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
4 L vatten/Kg Malt (jag gjorde ett misstag vid inmäskningen, det ska egentligen vara 3L/kg malt)
65 C i 90 min
75 C i 10 min
Vörtkok: 90 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
23 grader som jag lät stiga upp till 25 grader, sen startade kylen och höll jäsningen på max 25 grader.
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.