24. Bellclean Imperial Bourboun Oak Stout

Detta är en Imperial Stout öl jag bryggde förra året som nu fått en lite receptändring. Denna gång ska jag testa köra med lite Whiskey malt istället för smoked cherry malt. Jag har även valt en annan jäststam denna gång. Jag kommer även öka på mängde ekflis för en tydligare ekfatssmak.

Bryggdag: 2015-09-19
Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt, Maris Otter (57,1%)
0,5 kg Havregry (7,1%)
0,5 kg Chocolad Malt (7,1%)
0,5 kg Caramel 120L (7,1%)
0,5 kg Aroma Malt (7,1%)
0,4 kg Rostat korn (5,7%)
0,1 kg Whiskey Malt (1,4%)
0,5 kg Malt extrakt
0,4 kg Ekflis
5 st vaniljstänger

Jästsort: 2 st White Labs Dry English Ale – WLP007

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Columbus
East Kent Goldings

Humlechemat: (60 g humle)
25 g Columbus @ 60 min boil
20 g Columbus @ 30 min boil
30 g East Kent Goldings @ 1 min boil

Vattenjustering:
London – England

Beräknad IBU landar på ca: 60
Beräknad ABV: 8,5 %
Beräknad EBC: 116

Förkultur: 
2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Ska stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,6 L vatten/Kg Malt
66 C i 75 min
75 C i 10 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:

18-19 grader

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Flasktappning: Ölen ska tappas på flaska efter 4-5 veckors jäsning. För min del blev det en blandning av 33cl, 50cl, 75cl och 1 liters flaskor. Kul att ha ölen i lite olika flaskstorlekar.

Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.