Detta är en Imperial Stout öl jag bryggde förra året som nu fått en lite receptändring. Denna gång ska jag testa köra med lite Whiskey malt istället för smoked cherry malt. Jag har även valt en annan jäststam denna gång. Jag kommer även öka på mängde ekflis för en tydligare ekfatssmak.
Bryggdag: 2015-09-19
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt, Maris Otter (57,1%)
0,5 kg Havregry (7,1%)
0,5 kg Chocolad Malt (7,1%)
0,5 kg Caramel 120L (7,1%)
0,5 kg Aroma Malt (7,1%)
0,4 kg Rostat korn (5,7%)
0,1 kg Whiskey Malt (1,4%)
0,5 kg Malt extrakt
0,4 kg Ekflis
5 st vaniljstänger
Jästsort: 2 st White Labs Dry English Ale – WLP007
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Columbus
East Kent Goldings
Humlechemat: (60 g humle)
25 g Columbus @ 60 min boil
20 g Columbus @ 30 min boil
30 g East Kent Goldings @ 1 min boil
Vattenjustering:
London – England
Beräknad IBU landar på ca: 60
Beräknad ABV: 8,5 %
Beräknad EBC: 116
Förkultur:
2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Ska stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,6 L vatten/Kg Malt
66 C i 75 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Flasktappning: Ölen ska tappas på flaska efter 4-5 veckors jäsning. För min del blev det en blandning av 33cl, 50cl, 75cl och 1 liters flaskor. Kul att ha ölen i lite olika flaskstorlekar.