Med detta öl var mitt mål att få en ganska mörk brown ale med tydliga kaffe och chokladtoner, men även en lätt rostad kaffesmak i bakgrunden. Jag tycker mig ha lyckats rätt bra med det. Jag skulle dock vilja försöka göra en amerikansk version av denna någon gång, men även öka på munkänslan lite med kanske Carapils eller vetemalt.
Bryggdag: 2015-08-15
Mängd: 20 Liter
Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt, Maris Otter (83,3%)
0,4 kg Caramel Malt 60L (8,3%)
0,2 kg Chocolad Malt (4,2%)
0,2 kg Brun Malt (4,2%)
Jästsort: White Labs London Ale – WLP013
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Northern Brewer
East Kent Goldings
Humlechemat: (60 g humle)
25 g Northern Brewer @ 60 min boil
15 g EKG @ 2 min boil @ 2 min boil
Vattenjustering:
London – England
Beräknad IBU landar på ca: 28
Beräknad ABV: 5 %
Beräknad EBC: 42
Förkultur:
2,2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.