Detta recept ska försöka efterlikna Fuller’s ESB. Receptet är inte exakt som Fuller’s men väldigt nära. Ölen ska bli en bra bruksöl till sommaren. Lättdrucken och inte så alkoholstark är målet.
Bryggdag: 2015-06-25
Mängd: 21 Liter
Receptet ser ut som följande:
5,0 kg Pale Malt (94,3%)
0,3 kg Caramel/Crystal 60L (5,7%)
Jästsort: White Labs English Ale – WLP002 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Challenger
East Kent Goldings
Humlechemat: (60 g humle)
40g Challenger @ 60 min boil
15 g East Kent Goldings @ 15 min boil
15 g East Kent Goldings @ Dry Hop 7 days
Vattenjustering (Londons vattenprofil):
52 ppm Calsium (Ca)
16 ppm Magnesium (Mg)
99 ppm Sodium (Na)
77 ppm Sulfate (SO4)
60 ppm Chloride (Cl)
156 ppm Bicarbonate (HCO3)
Beräknad IBU landar på ca: 34
Beräknad ABV: 5,2 %
Beräknad EBC: 17,5
Förkultur:
2,3 Liters förkultur
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,6 L vatten/Kg Malt
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört
Jäsningstemperatur:
18-19 grader
Övrigt:
Bryggeffektivitet: 79%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring
Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.