Denna öl är ett försök på att göra en SMaSH öl, alltså Single Malt and Single Hop. Bryggningen gick jättebra förutom att jag glömde lägga in 0 min givaren, så jag flyttade den till torrhumlingsgivaren istället.
När jag smakat på provet för SG-mätningen så inser jag att jag skulle behöva lite mer humlesmak, gissningsvis så är det p.g.a. att jag glömde 0 min givaren. Den hade nog gjort rätt mycket för humlesmaken.
Nåja, nästa gång får det blir lite mer humle vid smakgivaren helt enkelt.
Bryggdag: 2015-01-17
Omtappning & torrhumling: 2015-01-25
Fattappning: ??
Receptet ser ut som följande:
4,8 kg Maris Otter, Pale Malt
Jästsort: White Labs Dry English Ale – WLP007 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Cascade
Totalt 176 gram humle.
Humlechemat: (135 g humle)
20 g Cascade @ 60 min boil
30 g Cascade @ 15 min boil
30 g Cascade @ 0 min boil
20 g Cascade Torrhumling @ 7 dagar
Beräknad IBU landar på ca: 37
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 5,6 % (Det landade precis på 5,6%)
Beräknad EBC: 9,9
Förkultur:
2 liters förkultur
2 liter vatten + 200 gram DME
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
67 C i 60 min
75 C i 10 min
Lakning:
ca 6 liter 75 gradigt vatten
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört
Övrigt:
Bryggeffektivitet: 75,5%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
18 g PH 5,2 stabiliserare
Omtappning till en ny fermenteringstunna efter 7 dagar för torrhumling
Ölfat: Ölen ska tappas på ölfat och kolsyrades med 2,4 CO2 kolsyrevolym.