Jag är lite sen med att lägga ut detta recept. Ölen är redan bryggt sedan mer än en månad sen.
Receptet ser ut som följande:
3 kg Maris Otter, Pale Malt
0,5 kg Münchnermalt
0,40 kg Vetemalt
0,30 kg Caramel Vienne 20L
Jästsort: Belgian Saison Wyeast Labs 3724 (Flytande jäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Hallertauer Mittelfreueh
Mosaic
Totalt 85 gram humle.
Humlechemat (85 gram humle):
30 g Hallertauer @ 60 min boil
20 g Saaz @ 20 min boil
20 g Saaz @ 0 min boil
15 g Mosaic @ 0 min boil
Beräknad IBU landar på ca: 25
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 5,4 %
Beräknad EBC: 13
Förkultur:
2 liters förkultur
2 liter vatten + 200 gram DME
Fick stå i 2 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.
Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
65 C i 90 min
75 C i 10 min
Lakning:
ca 9 liter 75 gradigt vatten
Total mängd vört i fermenteringstunnan:
19 liter vört