Så, nu har jag pillat på receptet bra länge, det är alltid humleschemat som är det trixiga och krångliga.
Ölen har ännu inte fått något officiellt namn, men det kommer så småningom, working title får bli ”Amarillo Pale Ale, Bellclean Amarillo APA” eller nått sånt.
Detta recept är baserat lite på Oppigårds Amarillo, det är inte tänkt som ett klonrecept, utan snarare att ta inspiration ifrån den ölen. Så därför har jag lagt till vetemalt till detta recept precis som i Oppigårds Amarillo.
Jag tänkte för första gången lägga till en ganska stor 0-minuters givare, humlen läggs alltså i när man tar pannan från spisen, sen får humlen ligga i under hela kylningsprocessen fram tills man häller i vörten i fermenteringstunnan. Detta ska då alltså bidra med en tydligare doftarom till ölen, som ett komplement till torrhumlingen man gör vid ett senare skede i fermenteringsprocessen.
Humleschemat är som vanligt inte 100%-igt klart ännu, så det kan bli en liten ändring där samma dag bryggningen ska ske, vi får se 🙂
Jag testar även denna gång en ny jäst som jag inte använt förut, Safale Ameridan US-05. Safale US-05 producerar ett välbalanserat öl med låg diacetyl och en mycket ren, krispig smak. Finns det fortfarande en förnimelse av diacetyl så ska jag testa höja temperaturen till kring 20 grader så att jästen får möjlighet att käka upp den sista diacetylen från vörten.
Receptet ser för tillfället ut som följande:
2,27 kg Amber Dry Malt Extract
0,45 kg Wheat Dry Malt Extract
0,30 kg Carapils (Karamellmalt)
0,50 kg Caramel Munich 60L (Karamellmalt)
Jästsort: Safale American US-05 (torrjäst)
Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Amarillo
Humlechemat (120 gram humle):
30 g Amarillo @ 60 min boil
20 g Amarillo @ 15 min boil
20 g Amarillo @ 5 min boil
30 g Amarillo @ 0 min boil
20 g Amarillo Dryhop 7 days
Beräknad IBU(måttet för beska) landar på ca: 40,2 (en American Pale Ale ligger normalt mellan 30-45 IBU)
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 5,2-5,4% (Normalt för en APA är 4,5%-6,2%)
Beräknad EBC(mått för att bestämma ölets färg): 27,1 (APA ligger normalt mellan 9,8-27,6 EBC)
Beräknad kokvolym: ca 15-17 liter
Bryggningsdag är ännu inte spikad, men det lutar åt att det kan bli till helgen kanske, jag klarar inte av att vänta så länge till 🙂